Ny Generation Svømmedragter: Neopren Svømmedragt


Imens de bedste danske svømmere har været afskærmet fra omverdenen på vandrehjem mv. i Esbjerg, har der været en utrolig stor debat i gang på TV omkring den nye generation af svømmedragter.

Disse bliver også kaldt for superdragter eller super svømmedragter, og kapløbet imellem de forskellige badetøjsproducenter for at have den bedste svømmedragt, har stået på siden Speedo frigav sin dragt umiddelbart før OL.

Speedo LZR Racer

Speedo blev pålagt at offentliggøre materialerne (primært neopren) – ellers ville Speedo LZR Racer (læs laser racer, red) blive ulovlig til OL Beijing og øvrige stævner. Derfor blev opskriften på en superdragt offentliggjort: Neopren!

Speedos dragt har derudover såkaldte paneler med Neopren. Speedos paneler er ikke fleksible, hvilket betyder de fiksere fedtet og giver en øget støtte omkring kropstammen (Core Stability, red). Da Speedos dragt kom frem, havde man en tommelfinger-regel der sagde, at man blev 1-1½ sekund hurtigere pr. 100 meter.

Neopren vs Svømmedragter

Neoprenen giver en øget opdrift, hvilket giver svømmeren en mere vandret og mere strømlinet position i vandet, med mindre vandmodstand. Opdrift (læs neopren, red) er dermed lig øget hastighed.

Øvrige producenters super svømmedragter

I kølvandet på Speedo, lavede mange andre producenter lignende svømmedragter. Grundet manglende tid til forskning, var det langt hurtigste at kopiere fra Speedo LZR Racer selve materialet. Derfor er der i stort set alle de nye super svømmedragter en stor del af neopren. Derudover kan man opnå en væsentlig del af Core Stability, ved ganske enkelt at lave dragter med lukket ryk/lynlås, i stedet for åben ryk, som sidder meget stramt om svømmerens len. Denne nemme gevinst har de øvrige producenter også valgt at tage med.

Herunder er en liste med de forskellige super svømmedragter på markedet, og den estimerede gennemsnitlige effekt pr. 100 meter i forhold til de gamle dragter (der er taget udgangspunkt i modellerne fra ankler til skuldre, med lukket ryg hvis muligt). Der vil muligvis komme post om de nogle af de enkelte dragter på et senere tidspunkt:

  • 2-2½ sek/100m – Jaked J01
  • 1½-2 sek/100m – Speedo LZR Racer Bodyskin
  • 1½-2 sek/100m – BlueSeventy Nero Comp
  • 1½-2 sek/100m – Tyr Tracer Rise
  • 1-1½ sek/100m – Arena Powerskin R-Evolution
  • 1-1½ sek/100m – Speedo LZR Racer Recordbreaker
  • ½-1½ sek/100m – Diana Shining Arrow
  • ½-1 sek/100m – Tyr Tracer Light

De nye superdragter havde en stor andel i de i alt 50 Nordiske og Danske Rekorder ved DM L 2009, men det er dog ikke kun en succeshistorie. Svømmedragterne kan nemlig flække imens man bruger dem og også det øgede krav til bruge dragterne og dermed øgede omkostninger ved sporten har rejst spørgsmålet: Er svømning en rigmandssport?.

NB: Tal/effekter i denne post er ikke taget ud fra top 10 i dansk svømning, men den lidt bredere elite herunder, da gevinsten er større jo “dårligere” du er som svømmer, hvilket giver nogle tal der er nemmere at differentiere.

, ,

  1. No comments yet.
(will not be published)