Svømning er en rigmandssport..?


Ingen af de nye super svømmedragter er direkte billige, men mediernes opspind omkring at svømning er blevet en rigmandssport, mener jeg man skal tage med et gran salt.

Jeg købte en Speedo FS (FSI) for ca 5 år siden for 1.500 kr. fra knæ til skuldre. Dengang var det en af “de gode dragter” på markedet. Hvis vi medregner en inflation på 5%, ville en tilsvarende dragt koste omkring 1.900 kr i dag. I dag er det muligt at få superdragter til mellem 2.000-3.500 kr. Vi snakker her om en ny generation af neopren svømmedragter der giver omkring 2 sekunder mere pr. 100 meter end den for 5 år siden.

Ja, svømmedragterne er dyre! Faktum..

..men nej, det er ikke urimelige priser! Svømmer man på et niveau hvor sådanne dragter er påkrævet, svømmer man samtidig på et niveau hvor man gerne smider eksempelvis 15.000 kr. efter 2 træningslejr til udlandet i løbet af et år. Disse 2 træningslejre har helt sikkert en effekt på tiderne – men kan de i alt 2-4 ugers træningslejr på et år flytte dig 1-2 sekunder alene? Min påstand er at de hver især maksimalt flytter dig 0,5 sekunder pr 100 meter (“permanent”).

Vi smider altså gerne 15.000 kr om året efter at flytte os yderligere op til 1 sekund pr 100 meter (“permanent”), men vi vil ikke give de sidste 3.000 kr. for at rykke yderligere 2 sekunder (“gratis”), hvilket er påkrævet i dag i toppen af dansk svømning.

Sætter man det op sådan, så har svømning enten ALTID været en rigmandssport, eller også er det blæst lidt for meget op i medierne. De fleste kan nøjes med 1-3 dragter (afhængig af antal løb) til eksempelvis DM-L – og disse dragter kan snildt anvendes til øvrige stævner også. De bliver ikke slidt ned på 1 stævne.

Læs evt Svømning vs Fodbold, hvor jeg belyser det reelle problem ved svømning som elite sportsgren.

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)